Település:
Budapest, 21. kerület

Létrehozva:
2022-01-06 11:16:27


A Csepeli Víztorony Magyarország legmagasabb víztornya


A csepeli víztorony Magyarország és egyben Budapest legmagasabb víztornya.

A MODERN BETON - Csepeli víztorony

A csepeli víztorony Magyarország és egyben Budapest legmagasabb víztornya.

A 3000 m³-es, 70 m magas víztorony 1980-1984 között épült. Az akkor még működő CSEPEL MŰVEK munkásai részére épített panelházak és kertes házak vízellátásának biztosítására. A kor színvonalát meghaladóan az akkor modernnek számító csúszózsalus technológiával készítették a víztorony törzsét és a hatalmas törzs belsejében a téglalap alaprajzú liftházat.

A terveket a Mélyépterv készítette. A toronyfejet a földön állították össze, amely két víztartályt foglal magában, egy 1800 m3-est és egy 1200 m3-est. A 3500 tonnás toronyfejet speciális hidraulikus emelővel kis lépésekben (emelésenként 17 cm) emelték fel a toronytörzs tetejére.

A jó minőségben megépített beton tornyot (törzs) nem festették be, ma is látszóbetonként működik.

A toronyfej a jó láthatóság érdekében piros - fehér színezést kapott az előre gyártott kehely szegmensek mentén. A kehely tetején kereszt alakban épült meg a szerelő tér, alatta a kehely felső síkját vasbetonból építették meg.

A SZECESSZIÓS BETON - Szegedi víztorony

Szent István téri víztorony Szeged meghatározó, városképi jelentőségű, szecessziós stílusú ipartörténeti műemléke. Az ország első - még ma is üzemelő - vasbeton szerkezetű víztornya.

1903-ban hirdette meg Szeged Szabad Királyi város tanácsa az 1000 m³-es víztorony tervezését és megépítését.

A feladatot Szeged város főmérnöke (Tóth Mihály) műleírásban fogalmazta meg.

„A vasbetonból tervezett (…) oly képen, hogy a Szent István tér mértani közepén építve 1000 köbméter víz tárolására alkalmas, szintén vasbetonból készült medencét foglal magába a Tisza ± 0,00 pontjaira vonatkoztatott + 37,35 méter fenék magassággal. A tartály belső átmérője 15,10 m, magassága 6,10 m. Középen egy csigalépcső van elhelyezve. A torony alsó részében van az elosztó szélkazán, belsejében a nyomó csővezeték, és a tetején kilátó hely van tervezve.” (Idézet: Wikipédia)

A feladatra teljes körű pályázatot Zielinsky Szilárd műegyetemi tanár és munkatársa, Jemnitz Zsigmond adott be, amelyet a város elfogadott.

Zielinsky a párizsi világkiállításon (1900) tapasztaltak alapján vette meg a szabadalmi jogot a Hennebigue-féle vasbeton szerkezet építésre.

Az 1000 m³-es víztorony teljes magassága 54,9 m. Alapozási mélysége 2,9 m, az alaplemez a 20 db felmenő vasbeton oszlopot fogja össze, amelyek a medencét tartják. A medence alja 15 cm vastagságú, a felső pereme 10 cm vastagságú betonból készült. A medencét 90 cm széles folyosó veszi körbe, ahol az ellenőrző személyzet végezheti a munkáját, és egyben a hőszigetelést is megoldja.

A BRUTÁLIS BETON - Midrand víztorony, Johannesburg

Hatalmas méreteivel, látványos, csúcsára állított gúla formájával nyűgöz le a Johannesburg Midrand részén megépített beton víztorony.

Magassága 40 méter, amely nem kiemelkedő a víztornyok tekintetében. Szerkezete függőleges konzolos vasbeton tartószerkezet. Tározó kapacitása 6 500 m³, amely számottevő ebben a kategóriában. Felületének szépségét az igényesen előkészített és szerelt zsaluzat mintája adja. A torony felületi textúrája látványos lenyomata a zsalu anyagának.

A LEBEGÕ BETON - Budafoki víztorony

Mint ahogy a kézilabdasportban az átlövő keze hajlik, benne a labdával, olyan aszimmetrikus formában mutatja meg a szerkezeti építészet minden szépségét a budafoki víztorony. Az egyedi építészeti megoldás alkalmazásával a víztorony ipari építészeti jellege teljesen eltűnt. Körben szemlélve mindig más arcát mutatja.

A tornyot Perényi Tamás vezetésével a Narthex Építészeti Kft. tervezte, akik az első pillanattól kezdve újszerű szerkezeti megoldással, építészetileg különleges megjelenésű víztornyot álmodtak meg, amely Budapest építészeti látványosságait gazdagítja. A víztorony építését hosszú építési időszak után 2007 végén fejezték be. Tároló kapacitása 3000 m³.

A kétrekeszes betonkehely szinte lebeg a térben, amelyet fokoz, hogy a törzs nem a kehely súlypontja alatt helyezkedik el. A patkó alakú toronytörzs kiváló statikai lehetőséget nyújt az aszimmetrikus szerkezet megvalósításához. A torony magassága 42 méter, amelynek építése során megközelítően 700 tonna beton - acélt és 3500 m³ nagyszilárdságú betont használtak fel az építők. A szerkezet alapja 30 m átmérőjű lemezalap, amelybe több mint ezer m³ vasbetont építettek be.

A toronytörzs és a kehely vasbeton szerkezet, a kehely betonja vízzáró. Nincs szükség további meghibásodásokra hajlamos vízszigetelő rétegek alkalmazására sem. A toronyszerkezet élettartama 80 év.

A kehely cikkelyek előre gyártott vasbeton kéregelemek, amelyeket a végleges helyükre emelve különleges gondossággal, helyszíni betonnal fogtak össze.

A törzs és a kehely összeépítésénél szép ívek viszik át a látványt az egyik szerkezeti részről a másikra. Gondos kivitelezéssel esztétikus látszóbeton felületek valósultak meg.

 Forrás: epiteszforum.hu

Fotók: Schäffer László

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »