Település:
Budapest, 7. kerület

Létrehozva:
2022-01-01 22:25:49


Fővám tér


A Fővám tér Budapest V. (Belváros) és IX. kerületének (Belső-Ferencváros) határán található.

Fővám tér

Központi Vásárcsarnok, előtérben a Fővám tér
Központi Vásárcsarnok, előtérben a Fővám tér
 
 
A Budapesti Corvinus Egyetem főépülete a Vámház körút felől nézve
 
 
A Duna a Fővám tér felől nézve

Fővám tér Budapest V. (Belváros) és IX. kerületének (Belső-Ferencváros) határán, a Szabadság híd pesti hídfőjénél található.

Határai

A tér a Dunától a Váci utca – Pipa utca vonaláig terjed. A házszámok 1.-től 6.-ig az V. kerülethez, a többiek a IX. kerülethez tartoznak.[1]

Története

1817-ben Salzplatz, az 1850-es években Sóház tér, 1866-tól Só tér volt a neve, mivel a Só utca és a mai Fővám tér között állt a sóhivatal, ill. a sóraktár. A sótisztek lakásai a mai tér és az egykori Három pipa utca sarkán voltak. 1870 és 1874 között építették a kétemeletes Fővámházat, amit Ybl Miklós tervezett, neoreneszánsz stílusban. Ma ez a palota a Corvinus Egyetem központi épülete. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa annak átadásakor róla nevezte el a teret. A második világháború után, 1949 és 1991 között Dimitrov térnek hívták. A névadó Georgi Dimitrov bronzszobrát, amit Jordan Kracsmarov készített 1954-ben, a budatétényi Szoborparkba helyezték át, 1992-ben. A 2-es villamos első aluljárója 1951-ben készült el. A tér mai formáját a 4-es metró megállójához 2007-2009 között felépült aluljáróhoz kapcsolódó felszíni tereprendezés során kapta. Az aluljáró kivitelezésével azonos időben műemléki rekonstrukción esett át a Szabadság híd.

Megközelítése

A téren halad át a 47-es, a 48-as és 49-es villamos a Deák Ferenc illetve Buda felé. Itt van a 83-as trolibusz végállomása is. Észak–déli irányban a 2-es villamos megállóhelye van a tér alatti aluljáróban. A 15-ös és 115-ös buszok a Boráros tér felé megállnak itt. Az M4-es metróvonal egyik állomása is itt található.

Forrás: Wikipédia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »