Település:
Budapest, 15. kerület

Létrehozva:
2022-01-03 17:53:06


Kossuth utcai Szentháromság kistemplom


Kossuth utca XV. kerület a Szilas-patak mentén fekvő ősi Palota falu patakkal párhuzamosan futó egyik főutcája.

Kossuth utca (XV. kerület)

A Szilas-patak mentén fekvő ősi Palota falu patakkal párhuzamosan futó egyik főutcája. A mai utca páratlan oldala a Csobogós utcánál kezdődik, páros oldala azonban a Fő úttól számozódik. Az utca a Régi Fóti útba torkollik. Az utca páratlan oldalát az Énekes utcai lakótelep II. ütemének felépítésekor lebontották, az új panelépületeket teljesen átszámozták.

Kialakulása, története

A település ősi utcáinak egyike. Legkorábbi ábrázolása az 1775-ös Pest környékének felmérése című (eredetileg német nyelvű) térképén található, de a Kossuth utca felbukkan az első katonai felmérés 1763 és 1787 között készült[ szelvényén is. Az utca mai páratlan oldalának telkei kezdetben egész a Szilas-patakig húzódtak, a lakóépületek pedig az utca frontján helyezkedtek el. Később a XIX. században zajlott telekmegosztások folytán a patak felé eső telkek elérhetősége érdekében egy új közterületet nyitottak közvetlenül a patak mellett. Ez a kis utcácska - a Kossuth utca régi házainak zömével együtt - 1982-ben tűnt el, amikor megkezdték az Énekes utcai lakótelep második ütemének építését. Az utca közepén a térképek szerint egy szigetszerű telek is volt, amit az utca két oldalról körülölelt. 1979-1987 között épült fel az Énekes utcai lakótelepnek nevezett épületegyüttes, melynek I. üteme az Énekes, II. üteme a Kossuth utcában helyezkedik el. Ennek építése során bontották le az utca páratlan oldalának épületeit a múzeum, és a református templom és a katolikus kistemplom kivételével. A megye úthálózatának 1874-es állapotát mutató térképen már szerepelaz az Újpesttől Gödöllőig tartó országút, melynek rákospalotai nyomvonalának egy szakaszát a Kossuth utca adta (a Fő út és a Régi Fóti út mellett. Ez az út később a 201-es, majd 26-os számot kapta, jelenlegi vonalvezetése azonban a Kossuth utcát elkerüli).

Elnevezése

Az utca eredeti neve Patak sor (Pataksor) volt. Az utcanévlexikon szerint a Kossuth utca elnevezés 1893-ban született. A kor szokásainak megfelelően Kossuth Lajosnak csak a vezetékneve került rögzítésre utcanévként, tehát a Kossuth Lajos utca megnevezés téves.

Forrás: Wikipédia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »