Település:
Budapest, 17. kerület

Létrehozva:
2022-01-03 21:47:22


Podmaniczky – Vigyázó-kúria


Budapest XVII. kerület ( Rákosmente ) Budapest külvárosi kerülete a Duna bal partján , a főváros keleti részén.

Podmanitzky család

 
A Podmanitzky család címere

Podmanitzky család befolyásos nemesi család volt Felső-Magyarországról , a Magyar Királyságban . Podmanin (ma Podmanin , Szlovákia Považská Bystrica részeként) kis faluból származnak . Elfogadták az Articuli Podmanickyani elnevezésű regionális alapszabályt, amely jól bizonyítja a 16. századi kis szlovák középkori város, Považská Bystrica (Vágbeszterce) életét. 

"Ők voltak azok a férfiak, akik több mint száz éven keresztül befolyásolták a Magyar Királyság legmagasabb politikáját . Jelen voltak a legszembetűnőbb kérdések elintézésekor, több királyt segítettek trónszerzésben. Erőteljes, büszke, de diplomatikus. Nagyszerű. taktikát, aki mindig is tudta, mikor kell harcolnia és mikor kell visszavonulnia." 
 
A család " sasfészke " Považský hradban
 
 
Aszódi Podmanitzky-palota

Podmanitzky János 

Podmaniczky János (1500–1545) testvérével, Raffaellel profitált a királyi udvarfőnök vitájából. Híresek voltak rablásaikról és a király elleni lázadásukról. Ők szét 1537-ben, miután bemutatták a település Aszód által Szapolyai János . Aszódot csináltabirtokainak központja. Modern gazdálkodási módszereinek köszönhetően családja és a város is rohamos fejlődésnek indult. A toleráns földbirtokos kastélyt állított fel magának és templomot az evangélistáknak. Általános és középiskolát alapított. Jó együttműködést folytatott a helyi római katolikusokkal és zsidó kereskedőkkel. Aszód dinamikus fejlődését bizonyítja, hogy az uralkodó mezővárosi rangot adott neki. Ez azt jelentette, hogy Aszód évente három vásárt tarthatott.

Raffael Podmanitzky 

Podmaniczky, Raffael (1515–1558) a Považský hrad (magyarul: Vágbeszterce vára) híres birtokosa volt . Testvérével együtt határtalan uralkodói voltak a megye északi részének. Az 1543-ban leégett vár újjáépítéséért is felelős. Élete végén Trencsén vármegye kormányzója lett . Ő sírkő még palaced a templom Sarlós Szűz Mária a Vágbesterce (Vágbeszterce). Régi szlovák nyelvű betűk vannak rajta. A sírban ezüstütőt találtak, amelyből később kelyhet készítettek.

Forrás:wikipédia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »