Település:
Budapest, 11. kerület

Létrehozva:
2022-01-02 22:20:31


Szent Angyalok-templom


Szent Angyalok templom 1994 és 2002 között épült fel a gazdagréti lakótelep délnyugati részén.

Gazdagréti Szent Angyalok-templom

 
Szent Angyalok templom 1994 és 2002 között épült fel a gazdagréti lakótelep délnyugati részén.

Építéstörténet:

Az építmény alapkövét 1990-ben Paskai László bíboros tette le, és ugyancsak ő áldotta meg 2002-ben a részben elkészült templomot. Az első templomtervet Makovecz Imre készítette 1991-ben, azonban nem kapta meg az építési engedélyt. Pár évvel később Koppányi Imre (Pannon Project) tervei alapján 1994-ben kezdődhetett a félkörívben elhelyezkedő, 450 ülőhellyel rendelkező templom építése. Az építkezés szerepet kapott a lakótelepen játszódó, Szomszédok című tévésorozatban is, amely az adománygyűjtésben is segített.

Az építés szervező lelkésze 2009-ben bekövetkezett haláláig Lipp László atya volt. Utódja Szederkényi Károly atya. A templom építés belső munkálatai 10 év szünet után 2013-ban elindultak és 2016-ban fejeződtek be: a szentély falait díszítő mozaikok Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita művész alkotásai. A faragott keresztút stációit Búza Barna szobrászművész készítette. A templomhajó bükkfa padsorai Sepsiszentgyörgyön készültek. A templom új hangszere a 18. századi ibériai orgonák mintájára épült, készítője a fóti Aeris Orgona Kft.

Az épületegyüttes a szakrális feladat mellett kulturális, egészségügyi, karitatív szolgálat ellátására is képes. A templomépület déli szárnya vendégház, munkatársi ebédlő és médiaszerkesztőség lett, az északi szárny pedig közösségi házzá lett alakítva, előadóteremmel és könyvtárral. Az északi oldalon elkészült az irodák és a levéltár épülete. Az altemplomban urnatemető található.

A templomot huszonhat évvel az alapkőletétel után, 2016. október 1. szentelte fel Erdő Péter bíboros.

  • A templom búcsúja: október 2.
  • Címe: 1112 Budapest, Gazdagréti út 14.

Forrás: Wikipédia

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »